Renovering som du vill ha den 

Att renovera sommarstugan är nog ett av de roligaste jobben som finns. Sommarstugan är en plats där vi kopplar av och umgås under perioder när den vanliga vardagen inte pockar på uppmärksamhet. Den som har en sommarstuga har kanske alltid något att göra, renovering och underhåll kan vara en del av nöjet med att överhuvudtaget ha en liten stuga någonstans. Men en vacker dag räcker inte det löpande underhållet längre, ett hus som bara används ibland måste också renoveras lite mer omfattande då och då. Husfasaden tar stryk av väder och vind och inuti stugan blir det oundvikligen viss påverkan över tid om det vissa perioder är ouppvärmt. För den som inte alls utnyttjar sin stuga vintertid kan tung snö orsaka stora problem på tak och eventuella altaner. I sådana fall kanske det är mer reparation än renovering som behövs, men ofta nog går de här begreppen hand i hand. 

Renovera och fixa till 

Att renovera fasaden kan vara ett ganska omfattande arbete med golvslipning, speciellt om det finns problem i form av ruttet virke eller rentav ohyra av något slag. Det gäller att gå grundligt tillväga för att få ett bra resultat. Anlita gärna proffs för säkerhets skull. Äger du stugan har du rätt till ROT-avdrag vilket gör att arbetskostnaden inte blir särskilt hög. Ett välgjort underarbete gör verkligen stor skillnad för slutresultatet. Visst går det att göra mycket själv, men de garantier man får av proffsen uteblir och skulle något ändå gå snett eller missas kan det bli en dyr läxa. Försäkringsbolagen kräver ofta att den här typen av renovering har gjorts på ett professionellt sätt för att betala ut eventuella försäkringspengar. 

Bekvämlighet i stugan 

Påfallande många tycker att livet i stugan kan vara lite spartanskt. Åtminstone inledningsvis. Där samlas de gamla kastrullerna och avlagt porslin på en hylla i köket. Där nöjer man sig kanske med en enkel utedusch som kanske inte ens har riktig termostat. Varför inte satsa på att låta stugan faktiskt erbjuda ett visst mått av bekvämlighet? Det är trots allt ofta avkoppling man söker där. Genom att renovera kök och tvättrum får stugan ett rejält lyft och livet blir betydligt behagligare. Det går att göra ganska mycket av befintliga utrymmen, men om de inte räcker till kanske en liten friggebod eller tillbyggnad löser det problemet. Kontrollera med din kommun om det behövs bygglov först bara. 

Bevara och förnya 

Just när det gäller sommarstugor kan de ha en gammaldags charm som är väl värd att bevara. Det kan kännas lite utmanande att göra det samtidigt som man vill förnya. Ta därför gärna kontakt med något företag som kan sådant här. De kan hjälpa till med konstruktiva förslag på hur det går att renovera, bevara och förnya på samma gång.