Allt du behöver veta om läckande kranar 

Vattenläckage skadar ditt hem och kan främja tillväxt för mögel och andra organiska tillväxter. De skador som kommer från vattenläckage är så pass stora att det idag är en av de vanligaste orsakerna till skadeersättningar från försäkringsbolagen. Men att finna källan till läckan är inte alltid helt enkelt eftersom de flesta rören ligger dolt i ditt hem. 

Om du misstänker att du har en läcka kan det vara bra att göra en första kontroll själv, innan du kontaktar en VVS-montör. I den här bloggen har vi sammanfattat allt du behöver veta om läckande kranar och listat några knep som hjälper dig att förebygga läckage – och värna om både miljön och din plånbok! 

Läckande kranar 

Läckande kranar är en vanlig orsak till läckor. I de allra flesta fallen orsakas läckaget av sälarna. Med tiden kan sälarna inuti kranen slitas ut, vilket gör att överflödigt vatten droppar. Om du har hårt vatten eller sediment i ditt vatten, snabbar detta i vissa fall även upp processen. Även om de flesta läckorna från kranen oftast är mycket små, så kan de över tiden bli större och orsaka stora skador på ditt hem om du inte gör något åt det. Läckage och avfuktning av krypgrund

Det här kan du göra 

Först och främst är det viktigt att tänka på att en droppande kran eller rinnande toalett kan medföra till stora kostnader i din vattenförbrukning. Således bör du regelbundet läsa av din vattenmätare och kontrollera din vattenförbrukning med jämna mellanrum. 

Om du misstänker att du har en vattenläcka behöver du däremot agera direkt. Vi har skrivit en steg-för-steg guide som du kan följa nedanför: 

  • Stäng av alla tappställen, alltifrån duschar, disk, vattenkranar till tvättmaskinen. 
  • Gå till din vattenmätare och lyssna om du hör något ljud. Om du hör ett susande ljud eller om mätaren fortfarande tickar, kan detta vara en indikation på att du har ett läckage. 
  • Hör du ett susande ljud kan du stänga avstängningsventilen. Om det susande ljudet slutar att låta har du troligtvis ett läckage. 
  • Kontrollera varmvattenberedarens säkerhetsventil så att den inte läcker. 
  • Om du fortfarande har ett läckage bör du ta i kontakt med en VVS- firma omgående. 

Förebygg läckage 

Många av skadorna som uppstår efter vattenläckage kan egentligen undvikas med ett bra förebyggande arbete. Nedanför hittar du några tips på om hur du kan förebygga vattenläckage.  

  • Undvik frostsprängda rör genom att stänga av och tömma rör som inte har en vatten genomströmning, samt stänga av vattnet till alla kranar som är belägna utomhus innan vintern börjar. 
  • Om kranen eller toalettstolen läcker bör du genast justera eller byta packning. 
  • Byt ut det gamla kranmunstycket till ett så kallat “vattensparande” munstycke. 
  • Minska vattenbehovet genom att byta ut de gamla kranarna mot snålspolande kranar.