Allt du behöver veta om plåttak

Det är inte för inte som gamla hederliga plåttak fortfarande står sig bra i konkurrensen med de nya materialen som kommit till marknaden på senare år. Plåt är fördelaktigt mycket på grund av det är ett rent viktmässigt lätt material att arbeta med. Samtidigt är det ett lätt material att arbeta med rent tekniskt. Åtminstone om man har verktyg för att klippa i plåten eller om man beställer plåtar som redan är tillskurna. Detta kan man göra hos de flesta takläggare och takfirmor. Plåt är dessutom ett billigt material att arbeta med när man jämför med andra takmaterial.

Varför taket är så viktigt vid takomläggning

Taket skyddar resten av huset mot vattenskador och vind, väder och rusk. Utan tak skulle det inte vara särskilt trevligt i huset många dagar om året för takomläggning, särskilt i Sverige. Bor man i ett varmt land där det aldrig regnar kanske det skulle vara ganska trevligt att bo utan tak för takomläggning. I det landet lär man i så fall inte hitta många verksamma takläggare, kanske bara några pensionerade som tröttnat på att ens se tak.

Plåttakets struktur

Plåttak är gjorda av mestadels stål eller aluminium som är lackade med färg som gör att det inte skall rosta eller skadas. Det är viktigt att man sätter ny färg där färgen till slut flagnar på plåttak eftersom taket utan färg lätt kan rosta och slutligen gå hål på om rosten får äta på det tillräckligt länge för takläggarengöteborg.se. Man behöver därför med jämna mellanrum titta till sitt plåttak så att färgen fortfarande är intakt. Det är inget man behöver göra varje dag men kanske någon gång per år eller vartannat år. Man kan ta det i samma veva som man är uppe och borstar av taket vilket man bör göra varje höst för att inte skapa vattenansamlingar i grenar och löv på taket. Vill man absolut inte klättra på taket gör gärna en takläggare jobbet åt en.

Om man vill lägga plåttak på egen hand behöver man

Material, det vill säga takplåt som är skuren i rätt storlek för just ditt tak. Du behöver även virke till bärläktar, distansklossar, skruv, spik och tätningsband. De verktyg för taktvätt som krävs är borrmaskin, nibblingsmaskin, plåtsax om man behöver klippa till plåten någonstans vid taktvätt. Fogsvans, hammare tumstock och stege för att ta sig upp på taket. Det är inte svårt att lägga plåttak om man gör taktvätt om man vet hur det går till men har man ingen koll är det bäst att anlita en takläggare för jobbet.